Det er bevist at nordmenn er i stand til å tåle ekstremt lave temperaturer bedre enn mennesker sør for ekvator på grunn av et gen.
Foto: Pixabay
At noen tåler kulde bedre enn andre er ingen hemmelighet. Men nå er det forsket på kulde, og resultatet er forbausende. Genetikere har funnet ut at mange av verdens folk er genetisk tilpasset kulden, fordi deres forfedre bodde i nordlige klima i løpet av istiden.
Nordmenn og indianere
Den genetiske tilpasningen til kulde er funnet hos nordmenn og andre nordeuropeere, men også hos mennesker i de kaldeste delene av Asia og også hos amerikanske indianere. Nesten alle i innbyggerne i Sibir har slike gener.
På motsatt vis er disse genene helt fraværende i folk som er hjemmehørende i Afrika. De lærde mener gentypen bærer med seg fordeler. Skal man tro forskerne lever de med gentypen lenger og er mindre disponerte for visse sykdommer.
Foto: Pixabay
Våte ører
Nesten alle med de kalde genene har flytende ørevoks som gjør at ørene smøres selv ned mot femti kuldegrader. Funksjonen beskytter mot frostskader. Mennesker med såkalte våte ører kan lett få infeksjoner og rennende ører hvis de besøker varmere strøk, så man kan definitivt si at genet ikke er noen fordel når nordboerne drar på ferie.
Det er likevel flere fordeler enn ulemper. Det er ting som tyder på at mennesker med disse genene er bedre rustet mot visse sykdommer som Alzheimer og Parkinson.
Tørre ører
Motsatt er folk fra Afrikas tørre ører en stor fordel når de er hjemme, men vil kunne bidra til frostskader dersom de utsettes for sterk kulde når de ferierer for eksempel i Norge. Nordmenn med de omtalte viking-genene vil være beskyttet.
Afrikanere har ikke genet, men det er ganske utbredt, noen steder opp til tyve prosent av befolkningen i mellom Europa, mens det i Norge er en stor andel. Åtti prosent av beboerne i arktiske soner har genet som hjelper kroppen å produsere mer varme.
Heldige mutasjoner
Nyere forskning viser at de som overlevde istiden har fått heldige mutasjoner som øker toleransen for kulde. Endringene som er genetisk påvist hos mange i Norge påvirker kroppens grunnleggende metabolisme.
Forskernes funn viser at mennesker har fortsatt å tilpasse seg naturen ved naturlig utvelgelse helt siden vi utvandret fra Afrika for 47 000 år siden.
Mitokondrier
De genetiske endringene påvirker mitokondriene som bryter ned glukose, og omdanner glukosen til kraften som driver muskler og kroppsprosesser. Mitokondriene genererer varme og det er her man finner forskjellene. De heldige mutasjonene hos mange nordmenn gjør at kroppen produserer mer varme.
Super gen
Når en afrikaner og en nord-europeer spiser samme diett med høyt kaloriinnhold, forbrenner europeiske mitokondrier noen kalorier som varme, mens de afrikanske mitokondrier gir mer fettavsetning og oksidativ skade.
Det er mye som tyder på at de europeiske mitokondrie-linjene beskytter bedre mot Alzheimers og Parkinsons sykdommer og er forbundet med lengre levetid.