Sol briller

Derfor kan menn og kvinner bruke de samme parfymene

Alle som har fått gjennom en flyplass eller et parfymeri, har sett at det er tydelig delt opp i parfymer og produkter til kvinner og menn. Og til tross for at den generelle oppfattelsen blant folk flest er at parfyme er utviklet til enten kvinner eller menn, er det faktisk ikke helt slik det henger sammen. For til tross for at det uten tvil er dufter som vi forbinder med en maskulin eller feminin fremtoning, vet de som utvikler parfyme at dette bare er den generelle fortolkningen av hvordan parfyme og ikke fasiten. Dette er noe som kan forundre mange og derfor skal du få en liten innføring i dette i denne artikkelen, slik at du kanskje kan føle deg litt mer inspirert til å prøve noe nytt neste gang du skal kjøpe deg ny parfyme.

Det å gå med Parfyme er noe de fleste gjør. Men det er de aller færreste som virkelig benytter seg av de mange mulighetene vi har når det kommer til parfyme. Vi er nemlig sterkt begrenset hvis vi tenker at vi bare kan utforske parfymene i vår egen avdeling av parfymeriet. Etter å ha lest denne artikkelen håper vi at du føler deg litt mer inspirert til å kanskje prøve noe nytt.

Parfyme er nemlig noe som utvikler seg ikke bare over tid mens du har den på, men den utvikler seg også i kombinasjon med din unike lukt, og den samme parfymen vil av den grunnen lukte helt forskjellig på alle, og ikke minst vil den lukte veldig forskjellig på en kvinne, sammenlignet med på en mann.

Forskjellige duftprofiler

Når det kommer til parfyme, finnes det mange forskjellige duftprofiler. Primært kan de deles inn i om de er tunge eller lette, og ikke minst etter hvilke noter de inneholder. Noen liker blomster, andre liker ikke blomster. Det finnes noe for alle. Den duftprofilen man liker, er typisk basert på to elementer. Hva man synes lukter godt, og hva som fungerer bra sammen med din egen lukt. Parfyme utvikler seg nemlig over tid, og endrer lukt basert på hvem som har den på.

Derfor vil den samme parfymen lukte helt annerledes på en mann enn på en kvinne, og det å velge basert på hvilken avdeling parfymen står i, er dumt. Det er mye viktigere å velge en parfyme som passer den duftprofilen man vet funker – uansett om den kommer fra kvinne- eller herreavdelingen.

Kulturelle forventninger

Når det kommer til parfyme er det i høy grad kulturelle forventinger som bestemmer hva vi går med. For det at noe rent objektivt lukter feminint eller maskulint er ikke helt riktig. Vi har som mennesker kategorisert dette etter kulturelle syn på hva som er maskulint og feminint og det er derfor ikke en fasit for hva som er riktig eller galt å gå med.

Så prøv masse forskjellig fra alle de forskjellige avdelingene og se hva du liker uten å tenke på hva som er forventet. Som sagt vil duften utvikle seg, og ikke minst vil den lukte helt unikt på akkurat deg, så bare prøv deg frem og finn den duften som lukter mest som ‘deg’, uansett hvilken seksjon den står i.

Tips når du skal kjøpe parfyme

  • Prøv parfymen på innsiden av håndleddet, det er ikke nok å lukte på flasken
  • Duft utvikler seg over tid, så vent minst et par timer før du bestemmer deg for om du liker den
  • Be gjerne om en prøve, slik at du kan prøve den hjemme flere dager før du bestemmer deg for om du har lyst til å kjøpe den eller ikke