Sol briller

Lær det mobile bredbåndet å kjenne

Mobilt bredbånd har etterhvert eksistert i mange år, og hjulpet oss i de mange aspekter av livet. Alt fra telefoner til kjøleskap er i dag koblet til nett, og utfører alle slags oppgaver for oss med lynets hast.

Mens det startet som en treg oppkobling i telefonstikket, har det blitt raskere og mer og mer trådløst.

Vi gikk fra hylende maskin som kunne kobles opp via ledning på bekostning av telefonbruk, til stor boks som gav trådløst internett hvis du hadde riktig type stikk i veggen, og nå har vi da det mobile bredbåndet. Men hva er mobilt bredbånd? Hva er forskjellen på det og det vanlige bredbåndet, som vi jo kjenner og har  hatt det fint med i mange år?

Mobilt bredbånd er trådløst i den forstand at det ikke trenger kobles til noen steder, skjønt de større modellene krever strømstikk; derav ordet mobilt, som løst oversatt kan bety flyttbart.
Dette betyr også at du ikke er bundet til en bestemt adresse på samme måte som med vanlig bredbånd, og kan ta meg deg mobilbredbåndet ditt på hyttetur og vennebesøk.

Enkelte leverandører tilbyr til og med at du kan ta med deg bredbåndet i EU/EØS land uten ekstra omkostninger på databruk, så lenge du overholder datagrensen. Nyttig for ferieturer hvor wifi ikke er inkludert i hotelloppholdet!

Elektronikken som ligger bak

Mobilt bredbånd kan fås i forskjellige varianter, blant annet et USB-modem (eller dongle) som får et simkort og deretter kobles direkte inn i en datamaskin, og en wifi-router som kan gi internett på samme måte som en vanlig router.

Typisk har USB-modem lavere hastighet enn trådløse routere, grunnet begrenset plass til nødvendig elektronikk. Disse mobile bredbåndene kommer som regel også med begrensinger på databruk alt etter typen av abonnement og router.

Muligheter for datapakker

Forskjellige leverandører leverer forskjellige grader av databegrensning på mobilt bredbånd alt etter dine behov.
For deg som bare vil ha litt nett til sosiale medier og email, er det greit å holde seg til en av de billigere, lavere pakkene. Prisen stiger nemlig med datapakken. Har du behov for å laste ned en del ting, eller se/streame en del videoer av lengre størrelse, er det bedre med et større abonnement.

Noen leverandører tilbyr i tillegg rollover-tjeneste, hvilket betyr at den mengden data du ikke bruker kan overføres til neste måned.

Typisk databruk

En mobiltelefon som kun bruker data til å høre musikk og sjekke sosiale medier til og fra jobb, bruker typisk 5-10gb i måneden, mens en digital enhet som streamer mange film og serier lett kan bruke 70-150gb i måneden. Mengden kommer an på kvaliteten på videoene, i tillegg til lengden.

En fotballkamp i HD-kvalitet på en skjerm i TV-størrelse bruker for eksempel 3-6gb. Og gjerne litt mer om du ser via VPN.

Til et hushold med flere medlemmer som trenger å bruke nettet, ville en datapakke med minst 200gb nok være å foretrekke, for å sikre at alle kan kose seg på nett. Går man over datagrensen blir nettet ikke stengt slik som på en mobiltelefon, men hastigheten faller markant, og gjør det tydelig at du nok skal kjøpe tilleggsdata om du har planer om å få noe viktig utført.

En fleksibel oppgradering

Mobilt bredbånd er en fleksibel oppgradering av ditt internett, som gir bedre flyt i hverdagen og har gode muligheter tilpasset til ethvert behov. Du kan det med på farta, og det gir deilig bevegelsesfrihet i en aktiv hverdag. Dette er definitivt noe du kan bruke!