Sol briller

Hvordan finne din plass i kunstens verden

Det kan være vanskelig som ny kunstner å få en fot innenfor døra i kunstens merkelige verden. Med så mange andre som bidrar sitt, og så mange kjente navn der ute kan det være forvirrende å finne rundt i hvordan du kan få din kunst på utstilling og dermed ha en sjanse for at andre enn dine nærmeste ser verkene. Når det omsider lykkes deg å få en plass, kan du få mange spørsmål, noen mer kritiske enn andre.

Hva skiller deg ut fra mengden? Hvilken teknikk kjennetegner nettopp din kunst? Hvilke inspirasjoner kan man se i verkene dine? Og viktigst av alt, hvor skal du henvende deg for å få utstilt dine kreasjoner?

Skjønt det vil være fristende å drive selvpromovering gjennom sosiale medier, er det minnst like viktig at noen fysisk møter opp og ser hva du har laget. Spesielt hvis du håper på å få gjort et salg, eller kanskje til og med bli tilbudt et stipend. La oss ta en titt på mulighetene for å komme inn på markedet.

Foreninger

Du kan melde deg inn i diverse kunstforeninger, blant annet Norske Billedkunstnere og deres søsterforening for de yngre kunstnerspirene, Unge Kunstneres Samfund. Førstnevnte har undergrener i de fleste fylker, skjønt Nordland, Troms og Finnmark har en felles avdeling som heter Nord-Norske Bildende Kunstnere. Fordelen med disse foreningene er at de kan hjelpe deg å få en oversikt over utstillingsmuligheter i ditt lokalområde, og/eller de som passer til ditt foretrukne håndverk og stil.

Unge Kunstneres Samfund er en forening for yngre kunstnere, og utøver både kunstpolitisk arbeide, agerer fagforening, og forsøker blant annet å bidra til flere tilgjengelige kunstnerboliger.

På nett

Du kan også forsøke å få en tilskuerskare ved å dele kunsten din på nett. Sosiale medier som Tumblr og Instagram er en fin måte å få internasjonale følgere, men for de mer nasjonale kan du forsøke deg med den norske nettsiden Fineart, hvor norske billedkunstnere kan selge og/eller auksjonere kunsten sin.

Lokale utstillinger

Det finnes mange utstillinger i vårt vakre land, og det kan være verdt det å kontakte utstillingene i ditt nærområde og høre hva kravene er for å få en plass. Du kan referere til Lenkeguiden og lignende sider for å finne skjulte perler, bruke diverse søkesider, eller rett og slett ta en spasertur i bysentrum og se hva du finner. Mange bygater har skjulte gallerier og utstillingssteder som ligger i bakgårder eller smuttveier, og om du ikke får en plass, kan du i det minnste få en hyggelig kikk og samle litt inspirasjon.

Utdannelser og skoler

En god måte å skape et nettverk og samtidig utvikle dine evner er skoler og utdannelser i varierende lengder. Der finnes både folkehøgskoler med diverse grener av kunst og håndverk som hovedfag, du kan melde deg på universiteter eller dedikerte kunstskoler rundt omkring i Norge, eller du kan prøve å komme deg inn på en internasjonal skole i et utvekslingsprogram. Alle disse lærer deg å begå deg i kunstverdenen, og kan hjelpe deg å skape kontakt til diverse organisasjoner og gallerier.

Uansett hvilken vei du velger å gå, må du smøre deg med tålmodighet. Og vigtigst av alt, for all del, ikke mist motet!