Sol briller

Basisviten om nettsider

Ønsker du å starte din egen nettside? Har du noe du brenner etter å fortelle om, noe du drømmer om å få vist til andre?

Det kan være utrolig praktisk å ha en nettside. Nettsider kan brukes til omtrent alt, enten du vil selge sofabord, blogge, samle artikler, eller bare oppgi informasjon om deg eller bedriften din. Nettsiden kan fortelle mange ting omkring et ønsket emne, og er en utmerket måte å sørge for å bli sett av så mange så mulig.

Du kan få en nettside på forskjellige måter. Et alternativ er å leie et domene (adresse) og  stå for oppsettet og vedlikeholdet selv. Dette kan være litt av en munnfull om du ikke er alt for kyndig i koding og webdesign. Du kan selvfølgelig hyre folk til å håndtere det du ikke selv er så erfaren i, men det kan fort bli dyrt om du ønsker god kvalitet.

Oppsetting

Der finnes adskillige nettsider som tilbyr tilrettelagt sammensetning av nettsider mot at du legger navnet deres inn i adressen på nettstedet ditt. Spesialiseringen her kan være skrift, bakgrunn, tema, sette inn diverse bilder, osv.

Noen gir også mulighet for å legge inn stykker av lett kode som html eller css for å tilpasse siden ytterligere. Mange bloggere benytter seg av sider med disse tilbudene, og sider som er tilrettelagt blogging har også av og til muligheten for å skrive et innslag og deretter innstille tidspunkt for publiseringen.

Privatlivsinnstillinger er også et aspekt av dette, og noen steder kan man velge hvem som får lese eller kommentere ut fra om de har fått direktelink, selv fant bloggen, eller om de er registrerte medlemmer på siden.

Motta betaling

Skal du drive nettbutikk, må du i tillegg til generell sammensetning av siden sørge for den finansielle delen. Du må registrere din butikk til de rette myndigheter for å unngå skattesmell, og du må sette opp betalingsmuligheter.

Mens der ikke er særlig mye bry med betalingsprogrammer som Paypal, må du lage kortavtaler med leverandører i din banks land dersom du ønsker å motta betaling via bankkort.

Innrettelse av siden

Utseendet til siden din er viktig, da det representerer innholdet og bidrar til folks syn på det. Det er også greit å ha brukervennlighet i tankene når du planlegger design og layout. En hjemmeside med hovedmeny er en god start, men det bør ikke være for vanskelig å finne frem til det innholdet man leter etter.

Noen velger en lett startside med få kategorier som fordeles i underkategorier når man holder pilen over dem eller trykker på dem.

Mange sider har også søkefunksjon slik at man kan bruke stikkord som hjelp til å finne frem, og for en side med mye innhold er søkefilter også en nyttig funksjon.

Optimer dine treff

Dersom siden din er til allmenn bruk, er det også viktig at den får treff og blir sett av de som skal se den. Mens reklamering på sosiale medier er en grei start, kan du oppnå en større brukerbase ved bruk av søkeoptimering. Søkemotoroptimalisering er når man benytter seg av spesifikke nøkkelord som folk kan finne på å søke på når de leter etter sider som din. Dette er spesielt nyttig hvis du har reklamer på siden, hvor dine reklameinntekter er avhengige av antall besøkende.

Der er mange tanker å gjøre seg når man skal starte opp en nettside, men der er hjelp å hente mange steder fra, og forhåpentligvis har du nå fått et generelt overblikk over hva du skal ta stilling til.