Sol briller

Intimitet og relasjoner etter en stomioperasjon

En stomioperasjon er en stor kroppslig endring, og endringene kan endre selvoppfatningen din. Uansett om du er mann eller kvinne, vil det ta tid å venne seg til denne endringen. Intimitet og nærhet er et naturlig behov, og det å få stomi bør ikke hindre deg. Lev et liv som ikke er diktert av stomien, men av dine egne behov.

Hvorfor får du stomi? Det kan være mange grunner til å få en stomi, det kan blant annet være på grunn av kreft eller en tarmsykdom. Uavhengig av årsaken til din stomi, kan du den første tiden etter operasjonen føle noe usikkerhet – spesielt med tanke på ditt intime liv.

Behovet for intimitet og nærhet forsvinner ikke

Behovet for intimitet og nærhet forsvinner ikke etter en stomioperasjon. Selv om du kanskje ikke har lyst til å ha sex like etter operasjonen, kan berøring og kjærtegn med partneren være viktig, uten at det nødvendigvis må føre til samleie.

Hvis du ikke allerede har en partner, og er bekymret for hvordan du skal fortelle en ny partner at du har stomi, så finnes det ingen fasit på når det riktige tidspunktet for det er. Du må selv føle på når du er klar for å fortelle. Det kan være vanskelig å ta opp temaet, og snakke om det, og det er en god idé å tenke over hva du vil si, slik at du er forberedt på situasjonen når den oppstår. Det kan være utfordrende å være den som tar initiativet til en slik samtale, men husk; du er så mye mer enn en stomioperert. Og viser du dette til din fremtidige partner, vil heller ikke stomien bli et stort problem.

Smerter ved samleie kan påvirke den seksuelle stimuleringen og ødelegge lysten og spontaniteten til samlivet. Det er ganske naturlig, og er i de fleste tilfeller forbigående, men opplevelsen kan skape bekymring og du kan tro at seksuell lyst er forsvunnet. Her er det viktig at du og partneren din snakker om disse utfordringene slik at det ikke påvirker ditt intime liv i negativ retning.

Gode ​​råd for intim kontakt

 • Del dine tanker og ønsker med partneren din. Det er viktig å snakke om hva man vil og ikke vil.
 • Vis at du verdsetter et varmt og kjærlig forhold. Sett av tid til intimitet uten at det nødvendigvis fører til samleie.
 • Ta utgangspunkt i ømhet og nærhet. Berøring og kjærtegn kan fremkalle følelsen av nytelse.
 • Tøm eller bytt posen før intim kontakt, eller bytt til en mindre pose, minicap eller stomipropp.
 • De med colostomi kan eventuelt irrigere.

Som nyoperert med stomi kan utsiktene til det nye livet virke ganske uhåndterlige, og for de aller fleste vil det også ta tid å venne seg til et liv med stomi. Selv om det kan være noen praktiske utfordringer ved å leve med stomi, er det mulig å leve hverdagen omtrent som før. Dette gjelder også forholdet ditt til en partner.

Tips til menn med stomi

Ereksjonsproblemer er den hyppigste utfordringen for menn med stomi, og problemet har ofte både et fysisk og et psykisk aspekt. Å være seksuelt velfungerende er viktig for menn både med og uten stomi. Derfor kan en manglende eller redusert ereksjon føles som et angrep mot manndommen.

Det er mange forskjellige måter å håndtere ereksjonsutfordringer på:

 • Finne ut av årsaken til problemet, herunder om det er fysisk eller psykisk.
 • Samvær hvor erotikken utforskes med en partner.
 • Penisinjeksjoner eller implantater.
 • Mekaniske ereksjonsanordninger, som f.eks. penispumpe.

Det finnes også ereksjonsfremmende medisiner, eller du kan velge å gi deg selv injeksjoner med medisin i penis før samleie. I mange tilfeller kan du få dem på resept av legen din dersom det er et medisinsk hjelpemiddel. Snakk med legen din, stomisykepleier eller sexolog om de forskjellige alternativene.

Tips til kvinner med stomi

Det kan være flere årsaker til at stomiopererte kvinner opplever ubehag og smerter ved samleie. Dette kan omfatte tørre slimhinner, bivirkninger fra strålebehandlinger eller kjemoterapi, eller at det kirurgiske inngrepet har gjort skjeden strammere, noe som kan føre til ubehag og smerter. Det er viktig å finne en løsning for de utfordringene eller smertene du opplever.

Det kan være flere måter å lindre ubehag og smerte under samleie:

 • Prøv å bruke vannbasert glidemiddel eller eksplorasjonskrem.
 • Bytt stilling under samleie.
 • Utvid skjeden med fingre eller dialatorer.

Snakk med stomisykepleier eller lege om dine behov, eller søk hjelp fra en sexolog for ytterligere råd.

Bestill gratis vareprøver hos Coloplast

Har du lyst til å prøve forskjellige størrelser og typer stomiposer? Da kan du raskt og enkelt bestille gratis vareprøver hos Coloplast. På den måten kan du gjøre dine egne erfaringer med de forskjellige produktvariantene for å finne de som passer best for deg.

Alt du trenger å gjøre er å finne produktene du ønsker å prøve på Coloplast.no og fylle ut kontaktinformasjon. Det er gratis frakt på vareprøver fra Coloplast. Du kan også ringe direkte til sykepleiere som sitter på telefon og kan gi råd og veiledning.

Få gode råd for din hverdag hos Coloplast Assistanse

Coloplast Assistanse er et ekstra servicetilbud for deg med stomi. Selv om sykehuset forbereder stomipasienter på hverdagen etter utskrivning, synes mange fortsatt det er vanskelig å få de praktiske tingene til å fungere. Derfor gjør Coloplast kunnskap og innsikt tilgjengelig for de som måtte ønske det.

Hos Coloplast Assistanse kan du få gode råd, relevant informasjon og inspirasjon til din hverdag med stomi. Du kan registrere deg for månedlige e-poster eller holde deg oppdatert på nettsiden deres når det passer deg. De erfarne sykepleierne i Coloplast har taushetsplikt og står også klare til å støtte og veilede deg på telefon om alt fra god stomipleie til valg av riktig produktløsning.