Mange drømmer om å seile på tur i sin egen båt. Bruke helgen eller feriene på vannet, kose seg om bord, bade og slappe av på en liten strand dere har helt for dere selv. Men, så er det problemet med penger. En båt er ikke gratis og skal dere ha en båt hvor en kan overnatte hele familien blir båten for kostbar. Det er ikke umulig å få til og med et båtlån kan det la seg gjøre å få oppfylt drømmen. Det finnes i utgangspunktet to måter å låne penger til en båt. Den ene muligheten er et lån med pant i båten og den andre er et vanlig forbrukslån. Les mer om de to ulike lån typene her.
Forbrukslån
Hos mange banker og finansieringsselskaper kan du låne opptil kr 500 000. Dette vil i langt de fleste tilfeller være mer enn nok til en bra båt. Du behøver heller ikke fortelle hva du skal bruke pengene til og det spiller ingen rolle om det er en ny eller brukt båt. Lånet kan ha en lang nedbetaling, ofte inntil 15 år. Med en forholdsvis lav rente og en enkel låneprosess er dette gjerne en bra løsning. Den rimeligste nominelle renten ligger på 8,21%, men den effektive renten begynner gjerne på 10% og går opptil 18%. Dette kommer helt an på banken og resultatet av kredittvurderingen. I tillegg til renten må du betale et etableringsgebyr, typisk på rundt kr 1000 – 2000.
Vanlig banklån
Med et vanlig banklån må du ha en del av pengene selv i form av egenkapital på 20% av lånebeløpet. Denne typen lån gir deg oftest den laveste renten, men du må ha lagt til side en del penger selv. Lån hos de tradisjonelle bankene er båtlån med pant i båten. Det er også mulig å stille sikkerhet i form av egen bolig, men det skal holde med pantet banken får i den båten du kjøper. Med slike lån får du til gjengjeld en vesentlig lavere rente enn med et forbrukslån. Den laveste nominelle renten er på 4,95%, noe som gir en effektiv rente på 6,59%. Det er derfor en del penger å spare i rentekostnader, om du har mulighet til å stille med egenkapital. Men, også her må du betale et etableringsgebyr og dette er ofte på rundt kr 3000 – 5000.